„Az a jó étel, amit megeszik a gyermek”, tartják a Hungast szakemberei. Rózsa András, Zugló polgármestere ma bejárta a Szupermenza egyik zuglói konyháját, ahonnan a kerületi iskolák, óvodák és idősotthonok, klubok jelentős részét ellátják, és ahonnan a Polgármesteri hivatalba is szállítják az ételt.
A polgármester a Hungast szakembereinek tolmácsolta a lakossági kérdéseket, problémákat. A szakemberek végigvezették az előírások szerint rendezett, tiszta konyhán, az előkészítő és tároló helységeken, illetve megoldási lehetőségeket is adtak a felmerülő problémákra, melyek főleg a szabadszedéses rendszerben a menü előválasztás lehetőségét érintették, valamint egyes levesek kiváltását százszázalékos gyümölcslével. A kommunikáció fontosságát is kiemelték.
A Hungast fontos szerepet tölt be Zugló óvodáinak és iskoláinak, valamint az idős korosztály ellátása terén. Két konyhájuk működik a kerületben, de Mogyoródi úti egységből szállítják az ételek többségét.
„Zugló tekintetében közel 9000 adagról beszélünk, körülbelül 2000 adag az óvodásoknak, nagyjából 5000 adag az iskolai korcsoport és közel 1800-1900 adag az idős ellátásra készül. Az intézmények számát tekintve 25 óvodát , 18 általános iskolát és 3 középiskolát látunk el, adagszámban erről a konyháról, 3600-3800 adagot szállítanak ki nyolc óvodának, két iskolának , és az összes idősklubnak. Teljes felnőtt ellátás innen biztosítjuk” – mondta Fazekas Ákos üzemeltetési vezető.
Rózsa András polgármester, aki ebédjét hetente a négyszer a konyháról kapja, alapvetően pozitívan nyilatkozott az ételek minőségéről. Kiemelte, hogy az étkeztetés szempontjából a legfontosabbnak a biztonságon és a minőségen túl a kerületi lakosok szolgáltatással kapcsolatos elégedettségét tartja.
„Nekem az az alapvető hozzáállásom, hogy a jó szolgáltatást kétféleképpen tudjuk megvalósítani, az egyik a versenyeztetés, a másik a kooperáció. Az önkormányzat azzal is készül, hogy egy olyan felületet alakítsunk ki, amelyen a szülők is tudnak visszajelzést adni”- mondta a polgármester a konyhabejárást követő beszélgetésen. Felvetette még, hogy figyelemfelkeltő kampánnyal lehetne tájékoztatni az érintetteket, hogy éljenek a „Nyitott kapuk a menzán” program nyújtotta lehetőséggel, melynek során a szülők is megkóstolhatják a menza ételeit.
A szakemberek arról tájékoztatták a polgármestert, hogy tapasztalatuk szerint, ha az ételekkel kapcsolatban probléma merül fel a gyermek beszámolója alapján a szülőben, és a szülő hajlandó kipróbálni a menzán készült ételt, akkor a panaszok szinte teljesen megszűnnek. A szülőktől azt kérik, ha bármilyen panasz felmerül, azonnal tájékoztassák őket az intézményeken keresztül, mert ebben az esetben rövid időn belül tudnak intézkedni és változtatni is. Sokszor téves információk alapján születik meg egy vélemény. Azt is kiemelték, hogy nagyon szigorú szabályok alapján készülnek az ételek, de ezeken belül az első szempont, hogy a gyermekek ízlését kielégítsék, vagyis, hogy egyék meg a felkínált ételeket. Az étlapokat kilenc hetes ciklusokban változtatják, országos szintem gyűjtik be az információkat tíz szakembertől, megtudva, hogy hol milyen étel a legnépszerűbb, és a szabályokat betartva ezek alapján állítják össze a következő menüsort. Tájékoztatásuk alapján minden egyes döntésük középpontjában a gyermekek állnak, vagyis a gyermekek ízlését kielégítve állítják elő az ételeket.
A százszázalékos gyümölcslével néha a nem túl népszerű zöldségleveseket váltják ki, viszont ekkor a zöldség vagy a főételbe vagy egy saláta formájában jelenik meg az étel mellett. A szabadszedéses étkezésnél azt is megteheti a gyermek, hogy a főétel előtt megiszik egy pohár gyümölcslevet, majd utána is. Ezzel a napi folyadékmennyiség jelentős részét beviszi.
Felmerült a probléma a szabadszedéses étkezés menü előválasztásában. A szülők panaszkodtak, hogy vagy nem a kiválasztott ételt kapták a gyermekek, vagy már elfogyott a kiválasztott ebéd.
A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy engedjék meg a gyermekiknek, hogy válasszanak a két felkínált menüből. Ha valamelyik elfogy, akkor mindig van egy úgynevezett puffer étel, melyek összetételükben hasonlóak a főételhez. Például egy marhapörkölt tésztával menü kiváltható egy bolognai spagettivel vagy egy tejbegríz gyümölcsrizzsel. Összesen 14 fajta kiegészítő étellel pótolják az elfogyott adagokat.
Olyan panasz is érkezett, mely szerint a menzára később érkező gyermeknek már nem jutott ételt. Az üzemeltetők az ebéd zárásakor fotóval is dokumentálják, hogy melyik ételből mennyi maradt. Ráadásul a kiegészítő ételekből mindig van a konyhán, és ezeket csak meg kell melegíteni. Vannak olyan helyek, ahova alapvetően több ételt szállítanak.
A jó hangulatú, előremutató beszélgetés megalapozta a további dinamikus együttműködést a hivatal és a szupermenza szakemberei között.
A konyha bejárását a Hungast részéről Enyedi Csaba kommunikációs igazgató, Ress Róbert, szolgáltatásmenedzsment igazgató, Fazekas Ákos, üzemeltetési vezető, Fuith Imre Zugló területvezetője, valamint Kántor László a minőségirányítás képviseletében, vezette. A konyha séfje Lovay Gergely.