Zugló két közösségi kertjében, a Padlizsánban és a Zöldellő Zuglóban is workshopokkal egybekötött nyílt napot tartottak, ahol jelentkezni lehetett a kerület negyedik közösségi kertjébe is.
Október 11-én, a Padlizsán kertben a foglalkozást Papp Orsolya kertészmérnök és fitoterapeuta tartotta, aki hasznos tanácsokkal látta el a közösségi kert ágyásainak művelőit. Elmondta, hogy most októberben is lehet vetni bizonyos magokat, melyek átvészelhetik az enyhe telet. Ilyenek például az elefánt fokhagyma, a lóbab, a spenót. Kíváncsi volt, hogy a kertben lévő magaságyásoknak van-e kapcsolata a földdel. Kovácsi Ildikó, a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület elnöke, a Padlizsán kert egyik ágyásának bérlője hosszú idő után a közelmúltban újította meg a kiskertjét, melynek alján falapok voltak, ezeket hat évvel ezelőtt azért helyezték el az ágyások alá, mert a területen tele volt építési törmelékekkel. Papp Orsolya arra biztatta a kerttagokat, hogy az ágyás alját szabadítsák meg ezektől, így élvezhetik a kert a természetes vízkörforgásának előnyeit. Az előadás végén a kerttagok elvethették az általuk kiválasztott ázsiai leveleszöldség magját.
Október 12-én az Erzsébet királyné úti Zöldellő Zugló Közösségi Kertben egy szemléletformáló workshopot rendeztek.
A felhívásra sok leendő kerttag jelentkezett. Ők és az egyesület már aktív tagjai is sokat tanulhattak Gyöngyösi Emese környezetgazdálkodási agrármérnöktől, aki ezúttal nem a saját kertben és nem a közösségi kertben való termesztésről, hanem a lakásban való termelés lehetőségeiről mesélt az egybegyűlteknek.
„Nem nehéz magunknak megtermelni az élelmiszert, ám annál hasznosabb, ha így teszünk” – mondta a szakember, aki korábban maga is hat éven át művelt egy parcellát a Zsálya Közösségi Kertben. „Ha van kertünk, vagy tagja vagyunk egy közösségi kertnek, akkor határtalanok a lehetőségeink. De akkor is tudunk élelmiszert termelni, ha nem rendelkezünk ilyen lehetőséggel.”
Gyöngyösi Emese kezdésként elmesélte, az élelmiszerüzletek által árusított fűszernövények miért olyan rövid életűek. De ha ezeket a növényeket a vásárlást követően levágjuk, majd kicsíráztatjuk és normál földben elültetjük, akkor sokkal tovább élnek. Ez is egy módja annak, hogy otthoni környezetben élelmiszert termeljünk, de nagyban színesíti a háztartásunkat, ha csírákat, mikrozöldeket, illetve gombákat nevelünk. Ezek ugyanis zárt helyen, viszonylag kevés fény mellett is teremnek.
Az október 12-i workshop közel harminc résztvevője az előadás végén egy-egy mikrozöld-termelő szettet is kapott, így a szakembertől hallott tanácsokat rögtön a gyakorlatban is kipróbálhatták.
Zugló negyedik közösségi kertjében húsz megművelésre váró ágyás létesül az Örs vezér utca -Bonyhádi utca kereszteződésében 2026-ban, az EU AID DEAR programjának „Turn The Tables” projekt keretén belül Zugló Önkormányzata támogatása és döntése alapján. Kiemelten számítanak a 30 év alatti fiatalok részvételére. A helyszínen jelentkezők előnyt élveznek majd az új közösségi kert ágyásainak sorsolásakor.
Kovács Ildikó tájékoztatása szerint a két eseményen összesen 57-en voltak, ebből tizenöten pályáztak az új kerti tagságra, négy fő harminc év alatti fiatal, bár ezt a korosztály a két eseményen tizenkilencen képviselték.
Illés Sarolta-Riersch Tamás







































