Teljes kiőrlésű péktermék, pesto, sonka, pár csepp olivalolaj – csak egy ötlet arra, hogy hogyan állítsuk össze a szendvicsünket, ha kirándulni, strandolni megyünk a nyáron. Baráti Anikó a Zugló Egészségfejlesztési Iroda dietetikusa azt javasolja, nyáron zöldség- és gyömölcsdúsabban táplálkozzunk.
A melegben kitágulnak az ereink, ami miatt csökken a vérnyomásunk, fáradékonyabbak lehetünk, ezért inkább kerüljük a nehéz, zsíros, húsdomináns ételeket – tanácsolja a szakember, aki azt is hangsúlyozta, hogy megfelelő fényvédelem mellett, ha legalább fél órát tartózkodunk a napon fedetlen végtagokkal, az már elegendő a szervezetünknek a D-vitamin háztartásunk feltöltéséhez.
Annak ellenére, hogy sokan nyáron valóban a könnyedebb ételeket preferálják, mégis híznak, ami azért van, mert a strandokon, kirándulóhelyeken folyamatosan csábítgat minket a például a fagyi, a lángos, a sült kolbász, a különböző koktélok. „Egyszer-egyszer belefér, az a lényeg, hogy ne halmozzuk ezeket, vagyis egy nap csak az egyik fajtából együnk, és ha lehet, akkor többet mozogjunk egy-egy kalóriadúsabb étel után. Azt javaslom, hogy a folyadék viszont legyen kalóriamentes” – magyarázta Baráti Anikó.
A lassan evés fontossága is rámutatott, ugyanis ha gyorsan fogyasztjuk el az ételt, nem tudjuk élvezni, nincs idő arra, hogy eljusson az agyunkba az információ a jóllakottságunkról. A ZEFI munkatársa a bikiniszezon előtti gyors fogyást ígérő diétákkal kapcsolatban azt mondta, valóban le lehet fogyni egy hét alatt 10 kilót, de egyáltalán nem egészséges. „Gondoljunk bele, hogy a kívánt testsúly, alak elérése után mi történik majd a szervezetünkkel, ha visszatérünk az eredeti táplálkozásunkhoz. Inkább lassan, de tartósan váltsunk életmódot” – hangsúlyozta.
A szakemberrel a témával kapcsolatos podcast adásunkat itt hallgathatják meg.