Hat éve indult, azóta nagyobb helyre költözött és összetartó csapatot épített a Zuglói Kenyérközösség. Az átadónapok legfontosabb célja, hogy a termelők egészséges, tápláló árut kínáljanak.
Több tucat kistermelő és még annál is több vásárló lepi el a csütörtök délutánonként a Mogyoródi úti Sportpályát. A Zuglói Kenyérközösség azonban már kinőtte a termelő-vásárló átadás-átvételi pontját. Legalább havonta egyszer bográcsoznak, a tervek szerint pedig előadások, edukációs programok is indulnak.
Ratner Réka és Gulyás Gergely pár hónappal ezelőtt vett át a szervezést a kezdeményezést indító három édesanyától. Azt mondják, egyre inkább nyitottak az emberek, szeretnének bővülni, hiszen óriási igény van rá. „Sokféle termék elérhető, amikkel színesíthető a mindennapi táplálkozás, ráadásul ezek mind egészséges áruk” – hangsúlyozták.

Gyulayné Bata Beáta lapunknak elárulta, nyár eleje óta járnak az átadónapokra. Zöldségeket, kenyeret vásárol rendszeresen, kislánya és barátnőjének fia a perecért, a palacsintáért, a kürtőskalácsért rajong, de mint mondta, isteni a szarvas pörkölt és a szendvics frissen grillezett sajttal készült szendvics is. „Drágább, de minőségibb, finomabb, zamatosabb termékek vannak itt, mint a boltban” – fogalmazott Beáta.
Az egyik árus, Molnár Csaba a termelők és a vásárlók között kialakult kapcsolatot emelte ki. Azt tapasztalja, az átadónapokon beszélgetnek, barátkoznak egymással az emberek, ez pedig szerinte sokkal többet ér, mintha interneten, telefonon keresztül kommunikálnának.
A Zuglói Kenyérközösség programjairól rendszeresen tájékoztatja az embereket a szervezet közösségi oldalán.