Az ünnepi készülődés közben igen nagy értéke van egy-két olyan süti receptnek, melyeknek az alapanyagait csak össze kell keverni, majd némi formázás után a sütőben gyorsan el is készülnek. Két ilyen aprósütemény receptjét osztotta meg lapunkkal Gogolák Csaba, az Ideál Desszert cukrásza, tulajdonosa.
A fahéjas csillag és a csoki szív alább felsorolt alapanyagaival semmi mást nem kell tenni, mint egy tálba tenni, és az egészet összekeverni. Végül két sütőpapír között ki kell nyújtani 1 cm vastagra, majd kifagyasztani.
Ezután a fahéjas csillagot értelemszerűen csillag, a csokis szívet pedig szív formájú kiszúróval szagassuk ki. A csokis tésztát a formázás előtt kis vízzel lekenjük, és megszórjuk kristálycukorral.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokos sütőben rápirítunk maximum 7-10 percig. Akkor készült el, amikor a sütemény alja karamellizálódik. Ügyeljünk arra, hogy a teteje semmiképp ne süljön meg, mert akkor kiszárad a tészta. Kihűlve fogyasszuk, sokáig eltartható.
A két sütemény hozzávalói:
Fahéjas csillag
600 g mandulaliszt
600g kristálycukor
24g fahéj
90g tojásfehérje
20 g barackíz
Csoki szív
600g mandulaliszt
600g kristálycukor
30g kakaópor
120g olvasztott étcsoki
72g tojásfehérje
60g barackíz
Az elkészítése nagyon egyszerű. Minden alapanyagot egybe kell keverni és kinyujtani két sütőpapír között 1cm vastagra majd kifagyasztani. Egy tojás fehérjét és 160g porcukrot ki kell keverni sűrűre majd ezzel a fahéjas tésztát lekenni. Vízbe mártott csillag kisz kiszúróval kell kiszúrni őket. A Csokis tésztát egy kis vízzel lekenjük kiszúrás előtt és kristálycukorral beszórjuk. Szív vagy bármi más alakú kiszúróval formázhatjuk szintén vízbe mártva. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 220fokos sütőben rápirítunk csak 7-10percig maximum. Karamellizálódik a sütemény alja picit akkor jó. Semmiképp ne süljön meg a teteje mert akkor száraz lesz.
Kihűlve fogyasztjuk sokáig eltartható.