Felére csökkent az élelmiszerhulladék azon zuglói iskolákban, amelyekben a Hungast 14. Kft. már bevezette a svédasztalos tálalást. A próbaidőszak rendkívül biztató eredményeket hozott, a gyerekek elégedettek az új rendszerrel, és az ételpazarlás is jelentősen csökkent.
A modell lényege, hogy több lehetőség közül választhatnak az étkezők, akik eldönthetik, hogy miből, mennyit és milyen sorrendben szeretne fogyasztani. – Egyetlen feltételünk, hogy az étkezés befejezésével üres legyen a tányérja, ne kelljen a megmaradt ételt kidobnunk – tájékoztatta lapunkat Enyedi Csaba, a GVC GROUP kommunikációs igazgatója. – Többször is szedhetnek az ételekből, sőt, azt javasoljuk, hogy inkább többször kevesebbet, mint elsőre túl sokat. Hisszük, hogy ezáltal egy felelősen gondolkodó felnövekvő nemzedék érdekében a pedagógusokkal közösen részt vállalunk a gyermekek tanításában is – magyarázta, és azt is elmondta, folyamatosan mérik a felszolgált és megmaradt ételek mennyiségét.
A cég eddig összesen negyven intézményben, köztük kilenc zuglói iskolában vezette be a svédasztalos modellt. A Németh Imre Általános Iskolában márciusban először a felső évfolyamokon, később az alsósok között, egészen másodikig étkeznek így a gyerekek. Dorinának nagyon tetszik a változás, azt mondja, sokkal jobb, hogy nem egy ablakon át kapják meg a sok ételt, hanem szedhetnek maguknak. – Azt hiszem, ez így mindenkinek jó – mondta a másodikos kislány.
Az iskola igazgatója, Lackó Gábor pozitív tapasztalatokról számolt be. Mint fogalmazott, a gyerekek megtanulnak önállóan szedni, mint ahogy azt is, hogy miből mennyit vegyenek, hogy ne legyen maradék. A svédasztalos étkeztetés bevezetéséhez pedig csak egy picit kellett átalakítani az étkezőt.
Hajdu Flórián alpolgármester a beszámolók alapján sikeresnek nevezte a projektet. – A diákok a saját ízlésük szerint válogathatnak az ételek közül a számukra kedvező fogásokból, ami elősegíti a változatos étkezést és az ételekhez való egyéni hozzáállást is – fogalmazott, és azt is hozzátette, a modern lehetőségnek köszönhetően az ételmaradék mennyisége jelentősen csökken. Horváth Zsolt alpolgármester – akinek a negyedikes kislánya pedig egy olyan iskolába jár, ahol szintén így ebédelnek a gyerekek – arról számolt be, hogy a gyermeke nagyon lelkesen, csak pozitívan beszél az újításról, sosem ment éhesen haza. – Nagyon jó ez az újfajta kondíció. A kicsik megtanulnak annyit szedni maguknak, amennyit megesznek, kevesebb étel megy a szemétbe. Remélem, a kerületben még több iskola csatlakozik, mert az önkormányzat és a szülők is támogatják a svédasztalos étkeztetést – mondta az alpolgármester.
Zuglóban eddig a Német Imre Általános Iskolában, a Móra Ferenc Általános Iskolában, az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában, a Szent István Gimnáziumban, a Szent István Zeneművészeti Szakgimnáziumban, a Városligeti Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, a Teleki Blanka Gimnáziumban, a Zuglói Hajós Alfréd Német-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vezették be az új közétkeztetési formát.