Zugló egyetlen francia cukrászdája, az Ideál Desszert bekerült a neves Dining Guide étteremkalauz tíz legjobb fenntartható cukrászdái közé. Gogolák Csaba a nemzetközileg elismert mestercukrász és felesége Kohlmann Eszter együtt irányítják a családi vállalkozást, ők meséltek nekünk hogy mit is jelent számukra a megtisztelő ötödik hely.
Az étteremkalauz bírái idén először vizsgálták fenntarthatósági szempontok szerint az ország cukrászdáit.
„A lista felállításával és a díjjal szeretnénk a hazai vendéglátó- és szállodaipar szereplőit arra ösztönözni, hogy folyamatosan edukálják kollégáikat, keressék azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével csökkenthető a környezeti lábnyomuk kompromisszumok, lemondások és jelentős anyagi ráfordítás nélkül.” – olvasható az értékelési szempontok összefoglalója a Dining Guide honlapján.
Egy éven keresztül az értékelést végző szakemberek véletlenszerűen látogatják cukrászdákat, éttermeket, majd a szigorú szempontok szerinti tapasztalataik alapján alakítanak ki egy országos rangsort. Világszerte szakmai mércét adó magazin Magyarországon több mint tíz éve működik, de mindeddig elég kevés cukrászda értékelése került be az oldalaira, Gogolák Csaba tájékoztatása szerint.
„A fenntarthatóság a csomagoló anyagok használatára vonatkozik, de a sütmények minőségét, ízét, összetételét is figyelik a bírák, továbbá azt, hogy mennyire képes megújulni a választék egy éven belül, látható-e a fejlődés” – magyarázta az üzlet tulajdonosa. Hozzátette, hogy az étteremkalauz szakemberei kifejezetten támogatják a családi vállalkozásban működtetett hozzájuk hasonló cukrászdákat.
„Mi mindig is arra törekedtünk, hogy lebomló csomagolóanyagokat használjunk, és természetesen a süteményeink minőségi alapanyagokból készülnek. Mivel a termékeink árai jelentősen megemelkedtek az alapanyag- és a növekvő energiaárak miatt, mi arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak többet adjunk. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan megújítjuk a kínálatunkat, ami nemcsak a változatos ízeket jelenti, de a sütemények díszítésének sokszínűségét is. Igyekszünk akciókkal is csábítani az érdeklődőket, például most limonádét adunk a helyben fogyasztóknak. Új fagylalt-desszerteket kínálunk csokoládéba mártva” – tette hozzá Kohlman Eszter.
Az előző évek nehéz gazdasági helyzetében is arra törekedtek mindketten, hogy a cukrászda fennmaradjon. A felszolgálói és a cukrászai is kitartottak mellette, lelkesedésükkel, kitartásukkal, szakmai tudásukkal segítik az cukrászfa fejlődését.
„Ez a díj egy szakmai tanúsítványnak számít. A Dining Guide oldalain szerepelni hosszú távon jelent támogatást. A következő célunk, hogy bekerüljünk a TOP 10 legjobb magyarországi cukrászdák közé”- zárta a beszélgetést a Gogolák Csaba.